Kæmpeprojekter

Bedømmelseskriterier
Kursushjemmeside
Tilmelding

Projektforslag A: En internet lyddatabase

Dette projekt søger at bekræfte et af de store forskningsområder indenfor musiklyd, nemlig klassifikation og søgning af lyd i store databaser. Music Information Retrieval (MIR) (http://www.ismir.net/) handler om søgning og klassifikation af lyd og musik i databaser. For nyligt har naxos tilbudt hele sin katalog af musik til forskningsøjemål. Diskussionerne om format og rettigheder er i fuld gang.

Det nuværende projekt omhandler client/server arkitektur, databasekonstruktion, databaseeffektivitet, lydparameterkonstruktion, mm. Der foreligger ca. 30GB kommercielt lyddata (http://staff.aist.go.jp/m.goto/RWC-MDB/), og op til lige så meget optaget på DIKU og DTU. Det handler om isolerede musikinstrumentoptagelser, klaver, fløjte, violin, mm. Optaget for forskellige tonehøjder og dynamik, vibrato, mm. Mange hundrede tusind musiklyde. Disse lyde er traditionelt klassificeret gennem deres navn, der refererer til instrumentet der har skabt lyden, fløjte, klaver, mm. Denne klassifikationsmetode er velegnet for små datamængder, som reelt er produceret gennem akustiske instrumenter. Når det handler om store datamængder, og syntetiske lyde, er denne klassifikationsmetode ikke længere mulig. En alternativ måde er så at bruge parametre, målt fra lydene, der har en perceptive relevanse. Eksempler på sådanne parametre er brightness, roughness, mm. Standardiseringsarbejde indenfor MPEG (se f.eks http://www.mpeg4.net/) har forsøgt at foreslå en række parametre, der kan bruges til at søge i musiklydsdatabaser.

I de konkrete projekt handler det også om at kunne bruge de udledte parametre til at syntetisere lyde. Konkret findes der to syntesemetoder der kan afprøves, The Timbre Engine, der er udledt af Kristoffer Jensens PhD, til hvilken der foreligger analysemetoder, der kan automatisk udlede parametrene til syntesen, og en hardware syntesizer skabt af Max Grønlund, baseret på subtrativ syntese, hvortil der ikke foreligger analysemetoder, der kan udlede parametrene (patch), men hvor der foreligger færdige patche. Projektet skal foreslå metoder og strukturer til at dele og samarbejde om lydparametre (patche), og client/server arkitektur til software-baserede syntesizere.

Ved eventuelle kommercielle aspekter af projektet skal databasen kunne fremlægge en prototype af lyden, der er skabt af en syntesemodel. Denne model skal kunne gengive de vigtige klangfarveattributter af lyden, uden at dog være identisk med denne. Ved accept af en given lyd, kan den samplede lyd så hentes.

Vejledere

Max Grønlund, Det Jyske Musikkonservatorium (DIEM, Århus)
Kristoffer Jensen, DIKU (lyddelen, formål)
Jyrki Katajainen, DIKU (databaser)
Wayne Siegel, Det Jyske Musikkonservatorium (DIEM, Århus)

jyrki-projekter@diku.dk Sidste ændring: 05.12.2003